/ Medycyna i Zdrowie / Drogocenne kiełki – Wykorzystaj ich moc!

Drogocenne kiełki – Wykorzystaj ich moc!

Paweł Koper / 11 października 2016 - 15:05 / Medycyna i Zdrowie, Styl życia

Niezależnie od pory roku, nasz organizm potrzebuje codziennej dawki niezbędnych do życia witamin i minerałów. Najlepszymi ich źródłami są produkty pochodzenia naturalnego, ale w okresie zimowym i wiosennym trudno je znaleźć w klimacie polskim. Na ratunek przychodzą nam, zwłaszcza w tych okresach, cenne kiełki. Są one bogactwem życiodajnej energii oraz wspaniałym dodatkiem do wiosennych sałatek oraz duszonych warzyw. Kiełki są odżywczą bombą witaminową oraz wspaniałym źródłem całego kompletu białek.

Obecnie dostępne są kiełki przeróżnych roślin, np. kiełki brokuła, fasoli mung, słonecznika, gorczycy, lucerny, rzodkiewki a nawet kapusty czerwonej. Wybór jest ogromny, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Każdą odmianę cechuje inny rodzaj smaku, każdy wyrazisty i smaczny. To właśnie w procesie kiełkowania rośnie zawartość białek w roślinach. Z czasem ilość tworzących się białek spada, by ustąpić miejsca chlorofilowi i witaminom. To właśnie wtedy kiełki są najbardziej dla nas wartościowe. Spożywając je w odpowiednim czasie ich rozwoju, możemy pozyskać z nich wspomniane składniki odżywcze. Warto mieszać ze sobą kiełki różnych roślin, aby dostarczyć całą paletę kolorów i smaków oraz witamin.

Najważniejsze w hodowli są warunki. Nasiona, które wydzielają w czasie kiełkowania śluz, niezbyt dobrze rozwijają się w słoiku. Warto pokusić się o profesjonalny, a zarazem niedrogi sprzęt do hodowli, czyli kiełkownicę. Wówczas możemy za jednym razem posiać różne kiełki, i nie przejmować się nadmiarem wody, który swobodnie przepływa między pojemnikami. W każdym zestawie znajduje się również przydatna instrukcja obsługi dla osób początkującym, którzy dopiero zaczynają swoją hodowlaną przygodę. Przed zasianiem należy pamiętać by namoczyć ziarna, poprzez zalanie ich wodą w słoiku. Najlepiej by było, aby zakupione kiełki były pochodzenia organicznego, wolne od chemicznych środków. Po 36 godzinach należy zlać wodę i przepłukać nasiona, a następnie pozostawić w pustym słoiku. Przez pierwsze dni należy przepłukiwać kiełki czystą wodą dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Słoik natomiast należy przechowywać w ciepłym i ciemnym miejscu. Otrzymywana z płukania kiełków woda jest również bogata w składniki odżywcze, więc można ją wykorzystać do picia, gotowania czy też podlewania innych roślin. Po trzech lub czterech dniach można już wystawić kiełki na działanie światła, aby mogły orzyprać swą zieloną postać. Następnego dnia są już gotowe do spożycia.

Opracowanie na podstawie: https://cookandlove.pl/doniczki-na-ziola.html

0 DODAJ KOMENTARZ

Podziel się swoją opinią

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *